fredag 17 juni 2011

Guldpriset stiger för svenskarna

Som jag ett flertal tidigare tillfällen har påpekat så har det senaste året var särsilt gynnsamt för svenskar att investera i guld. Detta på grund av den högt värderade svenska kronan som har bidragit till att svensken har fått mer guld för sina pengar än vad t ex Euro-ländernas invånare har fått. Vår valuta har trivts i en lagom "krisig" omvärld där stater har haft likviditetsproblem men investerare haft flis att investera med. Nu när vi tycks stå vid foten av en (ytterligare) finanskris så ser vi dock att kronan tappar i värde i takt med att den släpps av de stora investerarna. Anledningen till det är inte direkt rationell eftersom det främst har att göra med att Sverige anses vara en liten stat i världen och med denna litenhet kommer även en innbyggd risk. Sverige må vara världsmästare i världsfinanser men när världen skakar räcker det helt enkelt inte.

Medans guldet har gått upp i termer av USD så har stärkningen av SEK lett till att vi knappt märkt senaste årets prisökning. Senaste två veckorna har guldet i termer a SEK dock gått upp ca 3 % samtidigt som rörelsen i USD har varit sidledes.
Jag tror att detta kommer att fortsätta och att detta kommer att påverka svenskens syn på guld närmaste året, precis som det har gjort i vår omvärld.

Tillåt mig även att få föreslå lite helgaktivitet. Först ut har vi vad som närmast kan beskrivas som en crash course i guld investering där James Turk förklarar, utan andpaus och på 14 minuter, varför guldet inte går att negligera:




För den som är intresserad av att förstå mer hur handeln med fysiskt guld går till så föreslår jag denna lärorika text:

http://news.goldseek.com/GoldForecaster/1308013200.php

Trevlig helg!

1 kommentar:

Dan sa...

Bra presentation av James Turk!

Angående Goldseek-länken.

Går det säkert att veta att utgivarna av ETF:erna verkligen äger fysiskt guld och silver?

Jag menar det finns ju goldleasing och allt möjligt.
Utlånat guld kan sedan dubbelbokföras, vilket gjorts sedan länge av centralbankerna.
(Man uppger oförändrad mängd i valvet trots att guldet är sålt "utlånat")