onsdag 22 juni 2011

Grekerna tar ut pengar från bankerna - köper guld istället

Idag berättar Financial Times i deras webb-utgåva (endast för abonnenter, även tidigare rapporterat i mindre medium) om att krisen i Grekland driver medborgarna till att ta ut sina pengar från bankerna. Denna situation är ingenting nytt och kallas vid den engelska termen "bank run" (i brist på bättre beskrivande svensk term, läsare får gärna upplysa mig i så fall). Detta är en av bankernas värsta mardömmar eftersom de pengar som medborgarna satt in på bankens konto enbart motsvarar en fraktion av vad bankerna i sin tur har lånat ut. Försvinner kapitalbasen så försvinner även bankernas möjlighet att leva upp till kapitaltäckningsreglerna occh banken går i konkurs och tar med sig ala pengar i fallet. I värsta fall är bollen i rullning nu vilket kan eskalera krisen och då bankväsendet i Grekland domineras av Tyska och Franska aktörer så är detta inte att anse som ett isolerat nationellt problem.

Vad gör då grekerna med sina kontanter? Svaret borde te sig självklart för de inbitna pessimister som följer denna blogg. FT.com rapporterar vidare i samma artikel: "Sales of gold coins have soared as savers seek a safer and fungible source of value."

Med risk för att låta tjatig så måste jag påpeka att det är i dessa fall guld visar sin största styrka. Guldet agerar inte bara som inflationsskydd utan även som en trygg hamn under krisartade situationer. Guld kan inte göra default, guld har ingen tredje-parts risk och det finns ingen som på laglig väg kan ta ditt guld ifrån dig.

3 kommentarer:

Johnny sa...

Bank run = "uttagsanstormning".
http://sv.wikipedia.org/wiki/Uttagsanstormning
Mvh /Johnny

Dan sa...

Greker köper guld och silver precis som Islänningarna gjorde för något år sedan.

Allvarligt är dock att om 5% av Greklands statsskuldväxlar måste skrivas av så räcker det för att ECB ska vara insolvent!

Frågan är då hur sugna övriga EU-länder är att ge ECB mer pengar?

Är detta början till slutet för euron och EU?

Den brittiske europaparlamentarikern Nigel Farage menade i alla fall så i sin senaste intervju på KWN.

http://www.kingworldnews.com/kingworldnews/Broadcast/Entries/2011/6/18_MEP_Nigel_Farage.html

Dan sa...

Här kommer en tankeställare till alla läsare.

- Vad är egentligen pengar i historien?

Svar:
Guld = Valuta för Kungar.
Silver = Valuta för Gentlemen.
Byteshandel = Valuta för Bönder.
Skulder = Valuta för Slavar.

I dagsläget bygger hela världens penningsystem på skuldkrediter.

Logiskt följer alltså att vi alla är slavar om vi inte äger ädelmetall eller har hög självförsörjandegrad som bönderna hade förr.