måndag 23 maj 2011

Kan en dollarkrasch ske? Eller snarare; när sker den?

Hur stor är egentligen risken för en dollarkollaps? Att det inte står rätt till på andra sidan Atlanten har ju varit välkänt sedan länge. Men hur illa det verkligen är kan vara svårt att uppfatta. Jim Sinclair förklarar på ett relativt enkelt sätt att även om det kan finnas små ljusningar så är det ingenting mot de svårigheter som landet står inför. Här förutspår han att när vi om 4 år tittar tillbaka på dagens guldpris så kommer vi att finna dagens nivå för skrattretande. Läs hela artikeln.
En kanske än mer nyanserad bild av läget kommer upp vid en intervju med John Williams. Han pekar på att allt tyder på att USA står inför en hyperinflation och att detta tryck skulle knäcka den amerikanska dollarn. Paralleller dras till Zimbabwe och deras situation där hyperinflationen helt knäckt landets valuta men att den "informella" sektorn med hjälp av dollarn har upprätt något som kan likna ett näringsliv. I västvärlden och framförallt USA så finns inte denna svarta marknad vilket, paradoxalt nog, gör oss mer sårbara. Läs hela intervjun. Williams argumenterar för att en ny valuta kommer att vara tvunget som ersättning för dollarn och att denna valuta måste ha en koppling till guld för att kunna vinna legitimitet.

3 kommentarer:

Dan sa...

Gideon Gono blev i December 2009 nedröstad i sina försök att införa en Zimbabwedollar som enligt honom skulle vara uppbackad med guld.

Nu spelade detta kanske inte så stor roll, då Mugabe aldrig verkar ha haft viljan att ge centralbanken någon skattemässig hjälp för att stabilisera landets situation.
Poängen är dock:
- Zimbabwe fick chansen att införa en guldmyntfot på grund av den föregående hyperinflationen.

Här i väst kommer aldrig en sådan fråga ens upp på bordet.
En guldmyntfot som bl.a. John Williams förespråkar skulle innebära tydliga restriktioner för statsapparaten, politikerna och bankväsendet. Detta innebär att sunda pengar kommer motarbetas starkt och inte införas förrän alla andra möjligheter är prövade först...

USA:s problem är framförallt utgifterna och alla undantag i lagstiftningen som lobbygrupper och kampanjbidragsgivare fått till.
Utan stödet från dessa grupper blir politikerna inte invalda och bryter politikerna med dem, så blir de inte omvalda.
USA kommer därför aldrig strama åt budgeten på det sätt som idag krävs.
Lånandet, sedeltryckandet och därmed inflationen är alltså ofrånkomlig!

Hyperinflation är fullt möjlig, men än så länge håller stödköpen av statsskuldväxlar USA flytande.

Guld och silver utgör bra säkerhet, men värdet av allt guld och silver är noll och ingenting jämfört med världens olika valutor.
En återgång till guld och silver skulle behöva ske på oerhört mycket högre kurser än idag gällande.

Jag skulle vilja ställa motfrågan till rubriken i detta inlägg...

- Vilken valuta eller tillgång skulle ha möjlighet att absorbera all den köpkraft som idag finns inneboende i dollarn?

Tavex sa...

Tack för din skarpa kommentar Dan. Din alternativa rubriksättning är mycket tänkvärd. Det är omöjligt att föreställa sig vilken valuta som skulle kunna absorbera köpkraften förkroppsligad i USD. Priset på guld skulle bli, för att uttrycka mig milt, astronomisk i jämförelse med dagens priser (om vi i ett sådant ens kan prata om "priser" i bemärkelsen som vi vet idag").

Du skriver även att USA kortsiktigt förhindrar en hyperinflation genom ytterligare pengatryckning. Vart detta resulterar har vi båda påpekat men min stilla undran är hur länge detta kan pågå? Personligen så är jag mycket för tanken kring konjunkturcykler och även att det blir snävare och snävare mellan dem. Om man då betänker följande; krisen inleddes i USA 2006 men blev en realitet 2007 för att sedan nå sitt epicentrum sent 2008. Det rimliga borde vara att slutet på denna konjunkturcykel nås vid 2013 och att inledningen på den djupa lågkonjunkturen som väntar är en ren inflationssmäll av modell tyskt 30-tal eller sovjetisk rubel a la 1991.
Vad tror du?
/Mikael

Dan sa...

Stimulanserna vi sett från en lång rad centralbanker är bara ett hastigt ihopplåstande av i flera fall allvarligt skadade ekonomier.

Varje sådant räddningsförsök kommer vara mindre och mindre framgångsrikt.
(Räddningen kommer kosta mer och mer för att uppnå samma upplevda effekt)

Tyvärr åtgärdas inte de grundläggande problemen och därför vi har denna diskussition.
Underskotten i USA slår rekord varje år.
"Skuldtaket" är inget tak utan höjs bara så fort statskulden närmat sig för mycket.

Idéen med kortare konjunkturcykler känns helt rimlig.
Dow Jones har redan toppat två gånger på 14000, för att sedan falla kraftigt. Dow går i ett stort sidledes tradingintervall.
Detta stämmer väl överrens med aktiemarknaden i USA från 1965-1980, en tid med stagflation, oljekris och kraftigt stigande ädelmetallpriser.

En uppgång över 15000 i Dow skulle kanske innebära att bearmarketen i aktier är över, som på 1980-talet.
Alternativt kan det indikera starten på den våldsamma delen av inflation som i Weimar-Tyskland eller Zimbabwe.
Nu kan jag inte se hur en ny Paul Voelker ska kunna komma in och kraftigt höja räntorna i USA.
Så allt talar egentligen för den där inflationssmällen du talade om.

I ditt svar nämner du även Tysklands hyperinflation.
Tyskarna bröt upp guldmyntfoten 1914 och kunde därmed finansiera kriget till 1918 med penningtryckning.
Likadant skedde i England och Frankrike.
Därefter återgick alla utom Tyskland till guld. Tyskland fortsatte dock penningexpansionen och 1923 växlades 1 biljon av den gamla Reichsmarken in mot 1 ny Rentenmark.

En intressant sak är dock att år 1921, så hade Tyskland världens starkaste valuta!
Mindre än två år senare så existerade valutan inte längre.
Detta kan vara svårt att tänka sig, men det visar bara hur abrupt en brytpunkt kan vara.
Efter brytpunkten så räknas en valutas livslängd bäst i månader, inte i år.
/Dan