torsdag 8 juli 2010

Några intressanta artiklar

Guldpriset har gått ner sedan förra veckan. Två artiklar beskriver lite om varför priset har gått ner och att det på lång sikt är ett bra tecken för guldprisets fortsatta ökning.

Första artikeln "European banks use gold reserves to raise cash" är skriven av Jack Farchay från "Financial Times".

De 380 tonnes of goldswaps som FT skriver om är enligt Jesse (Jesse's café Americian) en "organized looting of soverign wealth" (ett välorganiserat rån av landets värde) som indikerar på en ökad misstro av hela bankssystemet. Jesse menar att det är ett teckan på att vi är ett steg närmare en stor finansiell vändpunkt.

Slutligen finns en artikel att läsa för alla som tror att digitala värdepapper (guldfonder) är detsamma som att köpa fysiskt guld. Artikeln heter "The Seven sins of GLD" skriven av Jeff Nielsen. GLD är en ETF (Exchange Traded Fund) som säljs på The New York Stock Exchange som ger dig möjligheten att köpa guld genom börsen. Men, vad köper du egentligen?

Läs Jeff Nielsens artikel så förstår du varför det är mer och mer populärt att köpa fysiskt guld som du får direkt i handen. Åtminstone är det bra att läsa igenom villkoren i den guldfond där du har dina pengar.

Mvh,

Kurt

OBS: Den här bloggposten innehåller information om både guldmarknaden och TavexAB.

Huvudtanken är att både underhålla samt ge Er ett bredare perspektiv om vad som händer på guldmarknaden så att Ni själv kan reflektera över dess betydelse och agera mer medvetet.

Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd

2 kommentarer:

Kristofer sa...

Personligen skulle jag aldrig använda mig av guldrelaterade värdepapper mer än för kortsiktigt spekulerande. Själv köper jag ädelmetaller på lång sikt, dels som värdesäkring och dels som att ha som sista utväg om/när världsekonomin brakar ihop pga skuldkarusellen som pågår.

Känns säkrare att ha mynt och tackor än värdepapper i form av digitala siffror!

Guldkalle sa...

Den ryska centralbanken har gett ut guldmynt som rostar! http://www.zerohedge.com/article/rust-discovered-bank-russia-issued-999-gold-coins

Tydligen kan man inte vara säker på att fysiskt guld är äkta heller, åtminstone inte om det är ryskt.