måndag 30 mars 2009

Är Fort Knox tom?

Bravo DN!

I dagens artikel "Finns det något guld i Fort Knox?" tar Clas Svahn upp en intressant fråga som hittills har inte fått så mycket dagsljus. Rikten (plus mycket fakta kan du hitta på www.gata.org) är att en stor del av USAs guld på Fort Knox har lånats ut till de stora finansbolagen under de senaste dekader. Affärsidéen är att sälja det vidare, med löften att guldet skall ersättas senare.

Processen kallas ibland för "The gold carry trade" som fungerar hur bra som helst när guldpriset sjunker som en sten (t ex. under 80-90 talet). Då kan man köper guldet tillbaka billigare senare samt under tiden köper obligationer för att tjäna även mer!

Men under 2000-talet har guldpriset i dollar ökats med nästan 300%, samt räntan på obligationer har sjunkit ordentligt. Frågan är när (kanske bättre sagt om) guldet har återlämnats eller ska återlämnas som lovat?

Vad skulle guld kostar om det var upptäckts att inget guld fanns kvar i Kentucky?

Ha en gyllene vecka,

Kurt

Guld på rea! Förankra din investeringsportfölj i en hörnsten av guldmynt och tackor hos oss på Tavex AB

OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB. Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd

Inga kommentarer: