torsdag 4 december 2008

Riksbanken är guldägarens bäste vän

Följandet är ett gyllene bidrag från Erik Forsell av Axier Equities .
I dag på morgonen sänkte Riksbanken överraskande räntan med 1,75
procentenheter. Initialt gick börsen upp på detta, vilket aktiemarknadens
placerare självklart jublade åt. Efter det att den brittiska riksbanken till sammans med ECB, den europeska central banken drogs minerna bland aktiespekulanterna ned.
Räntan är just nu nere på så låga nivåer som 2 procent, vilket innebär att vi inom kort kommer att se hur de åter skyfflas fram pengar till låntagare som i många fall saknar förmåga att betala tillbaka sina lån. Omvärlden såg detta med en gång, och som en direkt följd av detta blev den svenska kronan billigare.

Den som redan valt att investera i guld sitter inte bara trygg, han eller hon är dessutom en vinnare i dag. Den amerikanska dollarns värde mot den svenska kronan, det som heter USD/SEK steg till 8:3555 att jämföra med gårdagens kurs om 8:2731. Det är bra för dem som har amerikanska dollar, men också för den som redan äger tillgångar som prissätts i dollar.

Har Du varit i någon av Tavex butiker och handlat guld så betalar Du visserligen i svenska kronor alternativt i Euro om Du varit på besök i den finska butiken, men i grund och botten så prissätts guldet i dollar. Det betyder att det bara är att gratulera den som köpt guld eftersom

Riksbankens oväntade utspel återigen gjort Dig till en vinnare.
--
Erik Forsell för Tavex AB
Axier Equities AB

Anmäl Dig för att erhålla våra kostnadsfria nyhetsbrev
OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och TavexAB. Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd

Inga kommentarer: