måndag 29 september 2008

Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex.
Tanken är att ge dig en bredare upplysning om vad som händer på guldmarknaden så att du kan själv reflektera över sin betydelse. Informationen är inte menat som investeringsråd.

Kommer USAs $700 miljarder ”Bailout” göra Finanskrisen slut?
http://www.321gold.com/editorials/schiff/schiff092908.html
Hur kan man lösa ett utlåningsproblem genom att låna mera pengar? Är att låna $700 miljarder US Dollar för att köpa upp dåliga lån papper för att ”rädda systemet” mer en kommentar om USAs ledarnas ekonomiska kunskap elle om hur svagt och skakigt Banksystemet har blivit?

Om bankerna själva inte litar på varandra, varför ska vi lita på dem?
I många artiklar om ekonomi står det nu att banker är tveksamma att låna ut pengar till varandra. Politiker säger därför att banksystemet måste stödjas med skattepengar för att undvika en kollaps. Om du redan tvingas att riskera dina skattepengar för att stödja ett system som riskerar att kollapsa, vill du även riskera resten av dina pengar som du har sparat och investerat i samma system?

"The message coming from our money-market traders is that nothing's working," said Padhraic Garvey, the Amsterdam-based head of investment-grade debt strategy at ING Bank.
"Banks are not dealing with one another and the situation has gotten worse… "

”Inget är bekräftat tills det är offentligt förnekat” Baron von Bismarck
Hur många gånger har vi hört under det senaste året att bank systemet, dvs. dina pengar, är hur säkra som helst? Både från politiskt- och näringslivs håll har vi hört det. Men om vi tittar på dagens tidningar och nyheter, stämmer det?
Ekonomiska cykler inträffar regelbundet både kort- och långsiktigt. Ibland är det verkligen värt att lita på våra ledare (t ex. köpa aktier i början av 80 talet) och ibland är det värt att lita på något lite mer reellt (t ex. att köpa guld och råvaror på 70 talet).
Frågan är vad är mest pålitligt nu?

Guld som försäkring, investering eller spekulation?
Varför köper man investeringsguld egentligen?
Investeringsguld kanske är tråkigt som investering och det är meningen!
Enligt experterna är meningen med att ha guld i din portfölj att det är den mest pålitliga, varaktiga kärnan och ”borde” representera cirka 10% av din portföljs värde i goda tider och upp till 30% i tider när ekonomin är mer tveksam.
Guldets roll är att försäkra att du kommer att ha någonting kvar om ekonomin blir tuffare. Sedan kan du fördela resten av dina pengar mellan kontanter, obligationer, aktier och kanske t.o.m. optioner beroende på hur stor risk du vill ta. Om du vill tjäna mycket pengar på din investering är guld sällan det bästa sättet. Då kanske det är bättre att köpa guld aktier eller spekulera i optioner. Investering i guld gör att du kan sova lugnare. Hur bra sover du?

Fler och fler bestämmer sig för guld
Sedan förra veckans ekonomiska nyheter har vi märkt en markant ökning av kunder som vill köpa guld. Många av de som har köpt guld under de senaste två veckorna har köpt för första gången. Nästan alla har på olika sätt sagt att de vill känna sig lite tryggare i de oroliga tider som vi har hamnat i. Har du köpt ditt guld ännu?

Glöm inte: Informationen ovanpå är inte menad som investeringsråd men mer som underhållning. Investera dina pengar i bara de investeringar som du själv kan stå för.

Slutligen: Tavex kommer att ställa ut på Stockholm Gold Fair, 7-8 november, hos Munchenbryggeriet. Mer detaljer kommer inom kort.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Peter Schiff vet vad han snackar om. Synd bara att "papperspriset" på guld inte hänger med det fysiska priset (än så länge)!

Tavex sa...

Tack Invest565!

Som jag skrev börjar det finns mer och mer bevis att guld kan börjar bli bristvara.

Mvh,

Kurt