måndag 22 september 2008

Gyllande tider

Hej!

Det här brevet innehåller information om både guldmarknaden och Tavex. Tanken är att ge dig en bredare upplysning om vad som händer på guldmarknaden men det är inte menat som investeringsråd.

Största nyheten under förra veckan är att guldpriset i onsdags gick upp med mer än 10%. Några orsaker till detta kan bland annat vara:

Central bankerna skapar ett koordinerat likviditets åtagande:
http://money.cnn.com/2008/09/18/news/international/central_banks_liquidity/index.htm?postversion=2008091809 . Flera av världens centrala banker har skapat ett samarbete för att öka korttidslånemarknaden och för att öka likviditeten i den globala finansiella marknaden. Många i börsvärlden tycker att det känns som ytterligare en desperat åtgärd. Vad tycker du?

AIG får 85 miljarder dollar i form av ett nödlån från USAs Federal Reserve
http://www.cnbc.com/id/26737942 . AIG är ett av dem största försäkringsbolagen och ”för stort för att misslyckas”. Frågan dyker redan upp om 85 miljarder räcker för dem och är detta sista gången?

USAs Securities and Exchange Commission (SEC) och Engelska Financial Services Authority dvs landets finansinspektion förbereder blankningsförbud.
http://online.wsj.com/article/SB122178234612954617.html?mod=googlenews_wsj
Frågan är varför det behövs så drastiska begränsningar i en ”free marketplace”?
Och sedan stod det att läsa i DN i fredags: ”Banker får stöd av staten”
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=829996
Enligt DN ska Svenska Staten nu bidra med upp till 150 miljarder kronor till banksystemet. ”Bankerna kan använda bostadsobligationer som säkerhet”. Är det inte samma sak som USA och England var tvungna att göra? Visst sa Allistair Darling och Hank Paulson att deras banksystem var starka också?

Tills sist: Nyheter från Tavex AB.
Till slut vill jag presentera mig. Jag heter Kurt Larsson och har ansvar för försäljning och marknadsföring för Tavex AB. Trots mitt namn kommer jag ursprungligen från New York. Mitt intresse i världsekonomi och guldmarknaden sträcker sig tillbaka till mitten av 70- talet. Jag kommer att lägga ut lite information om det som händer i världsekonomin och hur det kan eller har påverkat guldmarknaden på en regelbunden bas framöver.
Informationen är inte menad som investeringsråd men mer som underhållning.


Ha en gyllene vecka,

Kurt
Tavex AB

Inga kommentarer: