fredag 30 september 2011

Varför ar guldet gått ned?

Jag måste medge att jag blev tagen på sängen av senaste veckans skarpa fall i guldpriset. Att korrektioner förekommer och att de ofta är svårförklariga är ingen nyhet men att det, tillfälligt, skulle bryta under 1600 USD/oz förbryllade mig.

Enkla förklaringar som att guldets dagar är räknade tilltalar självfallet inte mig då de oftast enbart tar sin utgångspunkt i teknisk analys.
Vad är då anledingen till detta? Forskar man ytligt kan man finna följande information:
- Operation twist medförde att det blev ett hack i kurvan med fallande realräntorna. Detta är ju rimligt samtidigt som det bäddar för än mer uppgångar i guldpriset eftersom han skjutit över problemen på politikerna. Mer om detta finner du här.
- Raset spädes på av optionslösendag i i fredags.
- Marginalkraven på Comex höjdes medans marknaden var stängd.
Det känns rimligt att dessa variabler har samvarierat och tillsamans med marknadens volatilitet bidragit till nedgången. Det är ingen hemlighet att guld har gått upp mycket senaste tiden och att investerarna, som har köpt guld för lånade pengar, är nervösa vid stora marknadssvängningar.
Vad tror du?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man får komma ihåg att guldpriset gick paraboliskt från ca 1500 usd till ca 1900 på väldigt kort tid. Tidigare gick guldpriset stadigt, men långsamt upp. Många "tekniker" har varnat för att detta skulle leda till en kraftfull korrigering.

Många investerare ser också större risk för deflation än inflation.
Dessutom bidrar börsnedgång till att guld säljs för att täcka förluster, eftersom guld ofta varit den enda vinstgivande investeringen.

Det har också spekulerats i att vissa centralbanker sålt guld. Fundamenten för guld är dock starka och t.om bankerna förutspår högre guldpriser.

Dan sa...

Precis som den anonyma kommentaren påpekar, så gick guldet temporärt upp på ett paraboliskt sätt, vilket gjorde att i alla fall jag förväntade mig ett prisfall.

Jag håller dock med dig Mikael om att rekylerna för guld och silver kanske var lite väl i överkant.
- Samtidigt ska vi dock komma ihåg att i skrivande stund är guldet fortfarande upp 24% och silver är upp 36% senaste året räknat i USD.

Det mest anmärkningsvärda var väl annars marginalkraven!
D.v.s. Det faktum att kraven inte bara höjdes kraftigt med 21% respektive 16%, utan att höjningarna skedde när guldet och silvret redan hade backat en bra bit! Vanligtvis brukar man väl bara höja dessa krav vid "okontrollerad uppgång"?

För mig kändes därför dessa marginahöjningar bara som ett sätt att tvinga fram likvidation från belånade långa aktörer i marknaden.
= En ren manipulation helt enkelt!

Syftet var förstås att få dollarn att framstå som bättre än den är, att få inflationen att se mindre ut än den är, samt möjligen försöker man hjälpa JP Morgan att täcka sina korta positioner i framförallt silver.
(Utredningingen kring JP Morgans silverblankningar pågår ju fortfarande någonstans bakom kulisserna.)

På längre sikt så ska dock prisnedgången bara ses som något positivt för de som förstår metallernas verkliga värde och nytta som värdebevarare.
Nu får de som missade tåget tidigare i silver en ny chans och guldköpare kan spara tusenlappar eller har nu möjlighet att köpa mer metall än vad som annars hade varit möjligt.

Fundamenala faktum kvarstår:
- Så länge realräntorna är negativa och centralbankerna ökar penningmängderna, så kommer guld och silver vara rätt placering.

Det enda jobbiga för den som ger sig på denna sparform är volatiliteten och långsiktigtheten.

Mvh/ Dan