torsdag 8 september 2011

Ett gott ändamål helgar alla valutakrig?

I svåra tider så flyr investerare i regel till stabila och likvida investeringar. Historiskt sett har US-dollar varit ett attraktivt alternativ när finansmarknaderna gungar likväl som Scweizerfrancen. Självfallet även guld men då banker och analytiker har en tendens att värdera denna metall som en råvara, istället för universellt betalningsmedel vilket det ju egentligen är, så har även denna hanterats styvmoderligt vid recessionshot.

Hur ser det ut nu? Hur agerar en väl informerad och rationell investerare på dagens marknad? USD har ju i teorin en skräpstatus vilket ju snarare gör den till en särskild riskfylld tillgång. Så snart den grå massan blir medveten om detta så finns det rimligtvis ingen ände för hur ointressant den kan bli, särskilt med tanke på att Federal Reserve helt saknar räntevapnet för att stärka dollarn.
Schweizerfrancen då? Ja, den hade ju en hög status fram till för några dagar sedan då den Schweiziska centralbanken fann inflationen på en oroväckande låg nivå (ja, ni läser rätt) och helt enkelt införde ett tak för vad valutan kan vara värd. Det kan ju låta som ett strategiskt korrekt beslut om man står utanför och tittar in i landet men betänk att centralbanken medvetet och på en kvart gjorde sin befolkning knappt 9 % fattigare.
Jaha, där rök Schweizerfrancen som attraktiv tillflyktsort med andra ord. Inte nog med det så rök nog även förtorendet för valutor över lag eftersom om Schweiz kan göra så här, ja, vem kan man då lita på (Schweiz har förvisso gjort detta förut men 1978 kvalificeras inte som modern tid för mig)? Euron? Upplösning nära förestående. Japansk yen? Stärks förvisso men varför satsa på en valuta vars land inte visat nämnvärd tillväxt på ett par decennier. Kinesisk yuan? Ja, det är ju säkert intressant men betänk att tillväxten i stort sett kommer från en sårbar kommandoekonomi med statligt kommenderad monetär expansion och en fastighetsmarknad som passerat allt vad bubbla traditionellt innebär.
Fokus tycks då ha skiftats till de skandinaviska valutorna som ju fortfarande har stått pall i stormen. Norska centralbanken var dock snabbt ute och meddelade att deras vauta skall man inte investera i om man vill behålla sina pengar. Svenska kronan går ju mot strömmen och stärks gentemot övriga viktiga valutor vilket ju kan anses vara rätt otippat med tanke på Svenska kronans historia som slagpåse vid orostider. Rimligt är att förmoda att investerarna vänder sig till det minst dåliga av de olika alternativen just nu och finner kronan som relativt okontroversiell. Sverige är ju däremot och som bekant ett exportberoende land och med en förhållandevis liten ekonomi. Så när det verkligen börjar att skaka så spelar det ingen större roll huruvida vi är världsmästare i statsfinanser eller inte, Svenska kronan kommer att ta stryk och Riksbanken har tidigare visat att den inte är rädd för interventioner.
Vad vill jag säga med det här då? Jo, att detta "valutakrig", som medierna väljer att kalla det, är en evig strävan att skaffa sig komparativa fördelar genom att göra sitt folk fattigare. Som investerare leder ju detta till att du som investerare är tvungen att acceptera centralbankers nyckfulla beslut, baserat på godtyckliga politiska preferenser, kan leda till att dina surt förvärade pengar från en dag till en annan skiftar i värde.
Visst vore det smart om det fanns en valuta som inte hade denna risk? En valuta som inte är beroende av politiska beslut eller monetära expansioner och interventioner. En valuta utan motpartsrisk och som våra politiskt tillsatta beslutsfattare inte kan producera i oändlighet. En verklig valuta som inte bara är en bit papper med siffror på och som inte är beroende av någon annans insats. Vet du vad, denna valuta finns och den heter guld! Denna fantastiska ädelmetall har precis de egenskaper som krävs av en valuta vilket har gjort den till ett betalningsmedel under människanshela kända historia. Det är alltså främst av denna anledning som vi ser näst intill ändlösa prisökningar i guld. Prisökningen av guld skall ses som en värdeminskning av pengar ivrigt påhejat om löften om ytterligare monetära exansioner (läs: inflation) och med tillhörande misstro mot staters och beslutfattares förmåga att hantera något så betydelse som världsekonomi.
I skenet av detta; är guld i en bubbla?

2 kommentarer:

Dan sa...

Klockrent skrivet Mikael!

- Du uttrycker i hela ditt inlägg precis mina tankar i denna stund!

Angående bubbla:

- Om guld skulle varit i en bubbla nu, så hade alla varit medvetna om att guld är pengar.
De hade även varit övertygade om att guld därför aldrig någonsin ens KAN gå ned!
Och om en nedgång mot förmodan ändå skulle ske, så hade rådet alltid varit:
- Sitt still i båten eller köp mer på dippen...
D.v.s. Samma råd som gavs för IT-aktierna en gång i tiden.

Det viktiga att komma ihåg är att ädelmetallerna inte kan vara i en bubbla i en tid när det inte finns något rimligt alternativ.
För att en valuta ska vara ett tänkbart alternativ, så måste ränteläget överstiga inflationstakten. (penningmängdsökningen)
Men så länge inflationen fortsätter vara högre än räntorna, så kan aldrig valutorna konkurrera med guld mer än på mycket kort sikt.
Guldets svaghet är nämligen att guld inte ger någon ränteutdelning, utan bara "kursvinst".
Så 8% inflation och 10% i ränta innebär att det är 2% bättre med räntepapper än guld.
Om guld i ett sådant läge redan skulle vara kraftigt överköpt så kan "bubblan" spricka.

Scenariot som jag beskrev ovan har inträffat förr och kan inträffa igen, men det ligger ett flertal år bort i tiden.
Tills dess eller tills vi inför en ny guldstandard, så kommer fysiskt ägande av guld och silver vara bästa skyddet för våra besparingar.

/ Dan

Dan sa...

Intressant kommentar av John Browne
(Euro pacific capital)
angående Tysklands domstolsbesult om EURO-räddningspaketen!

http://www.europac.net/commentaries/german_court_opens_door_%C3%BCber_empire_and_%C3%BCber_collapse