söndag 20 mars 2011

Hur ska vi tolka detta??

Att påpeka att världen för närvarande är orolig är kanske överflödigt. De massiva protesterna i norra Afrika och i arabvärlden tillsammans med den massiva jordbävningen i/utanför Japan ger, i alla fall mig, en apokalyptisk känsla. Uppenbarligen är jag inte ensam om detta då vi kan konstatera att investerarna har, som sig så bör, agerat på rädsla och sålt allt som kan tänkas vara likvit och krävt betalt i euro. Mönstret upprepar sig och allt följer med ner; börsen, råvaror etc. Samma reaktioner kunde vi se när finanskrisen nådde sitt crescendo i slutet av 2008. Som vanligt reagerar även guldet med att omedelbart tappa drastiskt i pris för att sedan sakta återhämta sig. Precis som Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken, hävdar så brukar detta även detta efterföljas av en flykt till guld och silver vilket vi då torde ha framför oss.

Vad kan vi då förvänta oss? Jag samtalade med en herre idag som ansåg att så snart demonstrationerna i arabländerna blåst över och Japan har rest sig ur fördärvet så kommer metallpriserna, med guldet i spetsen att tappa i pris. Det kan mycket väl stämma men jag tycker att man missar en hel del viktiga delar av problematiken. Till att börja med måste vi titta på vad som var upprinnelsen till upproret i Tunisien som sedermera eskalerade till denna massiva protestaktion. I en artikel författad av Gonzalo Lira finner vi en mycket intressant sammanfattning av vad som har hänt och varför. Artikeln finns att läsa här och får anses vara obligatorisk läsning.
Vi måste alltså komma ihåg följande: "That’s the reason for all protests, all revolts, all revolutions: Food, not freedom. Freedom is just a nice bonus." Att folkets reser sig mot sina tyranniska diktatorer är ett självändamål som förhoppningsvis kommer att resultera i frihet. Men grunden för problematiken försvinner inte med detta, nämligen att priset på mat blir allt dyrare. Det finns många anledningar till att matpriset går upp men i huvudsak beror detta på inflation exporterad från USA och som visar sig i att råvarupriserna, i termer om dollar, bara blir dyrare och dyrare. Vi kan alltså konstatera att grogrunden för en långsiktig positiv prisutveckling för guldet är oförändrad eftersom det är denna miljö som guldet trivs i.

I fallet Japan så är situationen helt väsensskilt från allt vad protester och revolution heter eftersom det är yttre och helt oberäkneligt hot. Man kan även konstatera att är det ett land som kan hantera denna typ av katastrofer så är det Japan. Det intressanta i sammanhanget är dock att världens centralbanker av solidaritet har bestämt sig för att hjälpa Japan på traven genom att trycka ännu mer pengar. Återigen aktioner som ger upphov till ännu mer inflation och som skapar en ännu bättre lämpad miljö för guldpriset.

I skrivande stund står guldpriset i 1418 USD/OZ och detta i kombination med den historiskt låga dollarkursen på under 6.30 SEK borde få oss svenskar att haja till. Detta tyder alltså på att men idag får mycket guld för varje krona!

1 kommentar:

Dan sa...

Förra året hade vi vulkanutbrott på Island (vilket gav nedsatta skördar i Europa), torka i Indien, utbredd brunrost på ryska veteskörden, översvämmning i Queensland och giganstiska gräshoppsvärmar i Australien...

Så känslan fortsatt apokalyptisk!

Tydligen gör Gonzalo Lira samma tolkning som jag när det gäller orsaken till oroligheterna vi ser.
= För dyr mat eller för lite mat leder alltid till protester.

När det gäller kapitalet så flyr det till mer likvida tillgångar eller högre upplevd säkerhet när kriser uppstår.
Dollarn borde nu gynnas, men har hittills inte lyckats få ihop något rally. Om rallyt uteblir så finns därmed en uppenbar risk för ett senare rejält nedställ i dollarn istället. (75,78 i dollarindexet är inte imponerande med tanke på rådande världsoro)

Dagens massiva penningtryckning världen över samt de numera alltmer förekommande tecknen på växande globalt inflationstryck kommer annars över tid driva ädelmetallerna högre oavsett dollarns framtid. Det allmänna förtroendet för de fiat och kreditbaserade penningsystemen kommer efterhand eroderas bort.

Guld och silver är på väg att återgå till sin forna monitära roll även rent praktiskt.
Att vi kan få valutor backade med guld och/eller silver någon gång under de närmsta 10 åren är fullt möjligt, men även om så inte blir fallet så går trenden åt det hållet och så länge den trenden håller i sig så kommer både guld och silver fungera lysande som investeringar/värdebevarare.