torsdag 16 september 2010

En bloggläsares funderingar...vad händer vid en dollarkrash?



Jag har fått en förfrågan att ta upp några intressanta frågor från en trogen bloggläsare. Nedan kan ni ta del av denna dialog.

1.Hur kommer en dollarkrash påverka det svenska spot priset på guld?
En dollarkrash kommer med säkerhet att påverka spotpriset på guld, och det med råge. Priset kommer att stiga till skyhöga nivåer och tilliten till valuta kommer att försvinna... Alla spotpriser utgår ifrån dollar och vi tror då att huvudvalutan kommer bli guld.

2.Varför skrivs det så lite om den svenska valutan i jämförelse med diskussionen om guldpriset i USD/EUR och andra valutor.
Huvudvalutorna är dollar och euro och den tredje är GBP. Det mesta utgår ifrån dessa större valutor.

3.Hur sätter ni spotpriset på Tavex idag? Är det alltid relation till spotpriset på guld i USD konverterat till SEK, utifrån USD/SEK kursen? Har Tavex andra faktorer i åtanke såsom spotpriset i euro?

Vi sätter priset på guld utifrån Reuters system och världsmarknadspriset i kombination med världspriserna på valuta där vi alltid utgår ifrån USD som världsmarknadspris. Spotpriset på EUR är samma som spotpriset i USD.

4.Om man ur ett längre perspektiv leker med tanken att USD går in i hyperinflation med ett EUR samarbete då borde inte guld prissättas i USD utan i andra valutor. Vad har Tavex för tankar på den punkten?

Det kommer isåfall bli en ny valuta som ersätter USD/EUR vid en hyperinflation i Europa.

Ja det var lite mer information från Tavex. Hör gärna av er till oss om andra funderingar.

Jag passar även på att länka till Krassimir Petrov och hans föreläsning om hyperinflation och Money Demand http://www.petrovfinancial.com/?p=929.
Han ger ut många intressanta artiklar och hintar kring guld och den finansiella världen och har varit vår främsta talare vid seminarier världen över.

Ha en bra dag!

Hälsningar
"GuldAnna"

http://www.tavex.se/

"Bästa priserna på guld och valuta i stan, det är guld värt!"

Disclaimer

This blog entry contains information on both the gold market and Tavex AB. The main idea is to both entertain and give you a broader perspective on what's happening in the gold market so that you yourselves can reflect on its significance and act more consciously. The information in this forum should not be intrepeted as investment advice.


5 kommentarer:

Dan sa...

Vettiga frågor från frågeställaren och vettiga svar från Tavex.

"vi tror då att huvudvalutan kommer bli guld."

= Jag tolkar detta som återgång till guld eller guldmyntsfot efter en allmän förtroendekris i valutor som följd av dollarkollapsen.
Är detta korrekt uppfattat?

Fråga 2:
Jag skulle gissa att det i nuläget är för få som är intresserade av att följa guldet här i Sverige.
- När allmänheten däremot på allvar börjar delta i denna bullmarket, så kommer det stå guldpriser uttryckt i kronor i alla affärstidningar..(och mot slutet sannolikt även i kvällstidningarna) d.v.s. precis som det gjorde när marknaden toppade 1980...

Tavex sa...

Hej Dan,

det är helt korrekt som du har tolkat det :)

Att svenskar verkligen börjar få upp ögonen för guld som investeringsform har vi erfarit på Tavex, och precis som du säger så är det förhoppningsvis en tidsfråga innan vi har en mer intensiv mediabevakning.

Ha en underbar helg!

/Anna

Tavex sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Guldnisse sa...

Guldet har slagit nytt rekord idag igen (lite över 1280), men silvret har en ännu kraftigare procentuell uppgång (även om det där är långt till rekordet). För aktuella dollarpriser på ädelmetaller är följande sida mycket bra: http://wejn.org/pms-overlay.html

Tavex sa...

Det stämmer bra det Guldnisse :) på guldmarknaden händer det grejer ...