fredag 16 januari 2009

Blir det bättre 2009…

Av Erik Forsell, Axier Equities för Tavex AB

Det var nog mer än en placerare som jublade på nyårsafton, som sade att nu kan det bara bli bättre, kanske tillhörde Du också dem? En av dem som tror att det räddningspaket som den nye presidenten Barak Obama drar i gång kommer att rädda världen?

Börsen började upp och allt såg återigen rosenrött ut under de första dagarna på året, men det visade sig ganska snabbt att det inte är så, att det finns litet för mycket som talar emot en snabb återhämtning av världens ekonomier.

Dessa kan vi inte göra så pass mycket åt, inte i dag och inte ensamma, men vi kan däremot agera för att rädda den egna ekonomin. Vi återkommer till våra tankar länge ned.
Oro i Israel och i Palestina får oljepriserna att leka jojo, medan Ukraina ena dagen skall slå på gas för leverans till Europa, medan de i nästa stund säger nej, vilket får även detta pris att agera som ett flipperspel. Banker som slagit igen, eller tvingats bli uppköpta blev under förra året mer eller mindre vardagsmat för oss alla att läsa om. I december gjorde Swedbank en nyemission och det blev långt ifrån fulltecknad, istället tvingades bland annat Folksam in för att stödköpa aktier med pensionsspararnas pengar. Undrar hur det kommer att påverka pensionerna för en del sparare att Folksam köpte aktier i Swedbank till en kurs som låg långt över marknadskursen.

Senast i måndags fick jag ett mail från en av de olika fondkommissionärerna som varnade för att det var ytterligare banker som skulle kunna förväntas behöva be sina aktieägare om pengar.
Att placerare tappade förtroendet för aktier var Swedbank emellertid inte ensamma om, världens börser upplevde ett fritt fall som aldrig tidigare skådats, inte ens 1929 när alla trodde att ekonomierna skulle gå under. I dag finns det de som säger att vi har ytterligare femtioprocentiga fall att se fram emot, att börsen återigen skall halveras. Detta stöds av World Economic Forum som i en ny rapport varnar för en för nya bottennivåer och att Kina som alla hoppas skall rädda världen spås krascha. Redan för ett år sedan varnade denna organisation för kraftiga fall, men det var få som lade större vikt vid vad som sades då, nu då det är för sent börjar de lyssna.

Under de senaste dagarna har vi sett på nyheterna att företag på företag väljer att varsla personal, inte bara småföretag, utan börsnoterade företag Alfa Laval, Telia, New Wave, Hexagon osv har meddelat tusentals anställda att deras tjänster inte längre kommer behövas. Enligt Arbetsförmedlingen har antalet inskrivna ökat med nästan 18 procent det senaste året. Skrämmande, men tack och lov inte lika många som i USA från vilka vi i fredags såg att det rapporterades om ytterligare 524,000 nyanmälda arbetslösa. Det talas redan nu om att siffrorna kommer att stiga till en miljon per rapporteringstillfälle. Under denna kris skall en helt nytillträdd president försöka sig på att skapa fyra miljoner nya arbetstillfällen. Lycka till, jag är glad att jag inte har dennes arbete, det kommer bli tufft, och jag tror snarast att denne i bästa fall kommer att kunna rädda lika många arbetstillfällen, att skapa nya blir svårare.

Att skapa nytt lär vi nog få se runt om i världen, vi lär se en riktigt knepig situation med pengar och värdet på dessa. Först lånar staterna upp massvis, vilket används som understöd och för att betala mat för dagen för den del av befolkningen som behöver det, alternativt för att stoppa in i de svarta hål som bankerna skapat. Som en effekt av detta ser vi att bankerna inte kan låna ut pengar till småföretag som är de som faktiskt är det som kan rädda ekonomin. Som en följd av detta blir det svårare att producera och att nyanställa, vilket gör att scenarion med fallande BNP tillväxt ser mer än sannolika ut. Samtidigt har en stor del av befolkningen i västvärlden spenderat kommande löner, som de nu inte får in. De har alltså lån de inte kan betala av, i alla fall inte om inte värdet på dessa minskar kraftigt.

Därmed är det dags för Centralbankerna att minska värdet på valutan (mer korrekt på de lån dessa tagit) för att ”rädda” sin befolkning. Det ironiska är, att de räddar befolkningen med deras egna pengar, som finns placerade i räntebärande papper då många inte ser andra alternativ, sedan skrivs värdena ned genom inflation vilket innebär att de lurar sina egna medborgare igen.
Jag vet vad som skyddar mot inflation, mot klåfingriga regeringar som inte kan hålla fingrarna i styr från mina pengar, och jag vet vad som fortfarande, efter 6,000 år efterfrågas. Gör Du det?


Vare sig Du gör det eller inte så anser jag att ett besök på http://www.tavex.se/ är något Du ta Dig tid till. Där kan Du dessutom anmäla Dig till Tavex eget månadsbrev så att Du aldrig missar viktig information om guld.

Erik Forsell, Axier Equities för Tavex AB

En gyllene start på 2009 Förankra din investeringsportfölj i en hörnsten av guldmynt och tackor hos oss på Tavex AB

OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB.
Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd.

Inga kommentarer: