onsdag 19 november 2008

Är guld räddningen för Din privatekonomi?

Dagens nyhetsbrev är inlägg av vår partner Erik Forsell från Axier Equities AB. Läs mer på http://axier.se/.

Är guld räddningen för Din privatekonomi?

Under november månad har vi sett hur den internationella efterfrågan på guld fortsätter att öka kraftigt. Det är främst Asien och Mellanöstern (http://arabianmoney.net/2008/11/15/what-does-the-35bn-saudi-gold-rush-in-two-weeks-mean/?321) som står för de stora inköpen av fysiskt guld, medan västvärlden främst investerar i olika typer av guldrelaterade investeringar. Nedan skall vi visa varför vi anser att det aldrig är fel att titta närmare på en investering i guld, och varför vi i detta fall anser att det är dags att göra mer än att bara titta på det.

Eurostats snabberäkning av euroområdets BNP-tillväxt för det tredje kvartalet bekräftade att hela EU-området nu befinner sig i recession, för första gången sedan euron introducerades. BNP sjönk 0,2 procent under det tredje kvartalet, efter en lika stor nedgång under det andra kvartalet. En global recession ser därmed redan mer sannolik ut, och den förlamade kreditmarknaden väcker minnen om den mer än decennium långa kamp mot en inflation, det som ofta kallas för Japans förlorade årtionde. Under denna period har Japan kämpat med deflation, något som delvis orsakades av en bankkris som förvärrades av att beslutsfattarna väntade allför länge med att agera i spåren av kriserna på aktie- och fastighetsmarknaderna. Det känns som dagens Europa eller hur?

Du är kanske inte tillräckligt gammal för att komma ihåg den stora depressionen (http://www.321gold.com/editorials/russell/russell111008.html) som lamslog USA under 1929, men jag är ganska övertygad om att Du har hört talas om denna. Från november 1929, då marknaderna stod på topp, till botten 1932, föll priset på affärsrelaterade tillgångar med 90 procent. Under samma tid steg guldets köpkraft i förhållande till de affärsrelaterade tillgångarna med så pass mycket som sjutton gånger. Lösningen under denna tidsepok var att undvika default, att undvika att besparingarna gick förlorade som en följd av att de finansiella institutionerna inte klarade av att möta sina åtaganden.

Det råder just nu recession inte bara i Europa utan större delen av världen som inkluderar även Sverige och det finns de som anser att denna är på väg at övergå i en depression med en efterföljande deflation.

Vi ser samtidigt hur flera finansiella institut får sina tillstånd indragna, NGM, tillväxtbörsen har blivit av med sitt och under november drog Finansinspektionen in tillståndet för den ärevördiga investmentbanken Carnegie. Spararnas egen bank, Swedbank behöver gå till sina aktieägare och begära mer pengar eftersom det kapitalet som redan finns inte räcker till. Är detta inte skäl nog att bli oroliga så vet jag inte vad som är skäl.

Det finns ännu flera skäl till att vara sömnlös. 1985 var den amerikanska statskulden 20,000 USD per hushåll, i år ligger samma siffra på 83,000 USD. Under 2001 när Argentinaspackade ihop totalt låg det skulden för det genomsnittliga hushållet i Argentina på 12,000 USD. Vi ser hur och med länder har svårt med sina åtaganden.

I takt med den ökade oron har många placerare sökt sig till den säkraste investeringen de kan tänka sig, guld. I kommande månder kommer vi att skriva om hur pass mycket, eller egentligen hur litet, guld som egentligen finns ute i marknaden. Vad vi i alla fall ser är hur många placerare i brist på riktigt guld väljer att investera i nya finansiella instrument, så som ETF:er och warranter. Dessa har fördelen att de tillåter investerarna att ta del av utvecklingen på guldmarknaden. Problemet med dessa är emellertid att de endast ger skydd tiden som dessa instrument lever och som utgivaren av dessa instrument klarar av att möta sina åtaganden. De placerare som lever i föreställningen att de kan sova gott på nätterna för att de har placerat sina pengar i en sorts konstgjort guld kan sålunda ha gjort en stor missbedömning. Har Du någon aning om hur pass mycket guld som handlas på konstgjord väg i form av optioner, terminskontrakt, warrants och i fonder av olika slag? Antagligen inte, och Du vill nog inte veta detta heller, inte när allt kommer kring eftersom det belopp som artificiellt guld representerar är skrämmande högt.

Den legendariske guldplaceraren Jim Sinclair påpekade nyligen att om mindre än 2,000 miljonärer krävde sin lagliga rätt att få fysisk leverans av sitt guld då deras terminskontrakt löper ut skulle guldpriserna nå nya toppnoteringar. Känns det fortfarande lika tryggt att ha placerat pengarna i en guldfond som kanske inte ens äger riktigt guld? Känns det nervöst att stå utanför guldmarknaden?

Erik Forsell
Axier Equities AB
Frilansskribent för Tavex AB

Inga kommentarer: