tisdag 25 november 2008

2009, Ett gyllene tillfälle i ett "förlorade" år?

Enligt SEB och många andra kommer nästa året bli mer och mer "förlorade".

BDI
Just nu är det tvärstopp i nästan alla branscher och prognoser från många respekterade indikatorer ser väldigt dåligt ut. Kanske en av de mest trovärdiga framtidsindikator är det sk BDI (Baltic Dry Index).

BDI är en av världens bästa ledande indikatorer för framtids affärer . BDI indexet mätas genomsnitt pris det kostar att hyra ett stort lastfartyg för att frakta råvaror runt världen per dygn. Enligt grafen är det tydligt att priserna har rasat. Bankerna litar inte på varannans lånepapper som innebär att just nu att det är väldigt svårt att låna pengar med syftet av att frakta gods mellan olika kontinenter. Resultatet är att nästan ingenting fraktas över havet just nu, där ca 90% av allting brukar transporteras. Om inga råvaror fraktas nu vad betyder det för nya tillverkninga produkter och arbetsbehov framöver?

Vart är guldpriserna på väg?
Dave Galland av Casey Research diskuterar möjligheten av $600.00/oz. Guld. Kort sagt, är det definitivt möjligt att guld priset kan rasa ner yttligare, men risken enligt Herr Galland är förmodligen mer på uppsidan än på nedsidan.

UrbanSurvival
George Ure "The Peoples Economist" har ritat en bra graf som visar var vi kan vara just nu när det gäller vår utvecklande ekonomiska situation. Han har på något sätt frågat guld själv och guldets svar var följande:

Ha en gyllene dag!

Kurt

OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB.Huvud tanken är att både underhålla samt ge dig en bredare upplysning om vad som händer på guldmarknaden så att du kan själv reflektera över sin betydelse och agera lite mer medveten. Informationen skall inte tolkas som investeringsråd.

Inga kommentarer: