måndag 4 oktober 2010

Lite om guldmarknaden i världen och en djupdykning i Stockholm

Nedan presenterar jag vad Cornucopia tar upp i sin blogg om guldpriset, dollarindex, USD och SEK. Han visar riktigt intressanta grafer kring guldpriset och hur det går upp i stadig takt, men hur i samma takt dollarindex rasar.




Han säger "det väsentliga här är att detta säger en hel del om USA och deras valuta USD. Trots allt snack om återhämtning så fortsätter dollarindex att rasa, DXY blå staplar ovan. Ganska precis lika stabilt ras som vi ser uppgång för guldet. För oss svenskar så fortsätter istället guldet att falla i pris, trots medias rubriker om prisrekord."Se graf nedan.




Han säger vidare " För alla som nu tjatar om bubbla i guldet så finns en högst ovetenskaplig anekdotisk undersökning på Zero Hedge, där man ute på New Yorks gator inte kunde hitta några som helst tecken på en bubbla i guldet. Det talar snarare för att vi befinner oss i fas två av en bubbla, dvs när lite bredare aktörer ackumulerar. Detsamma gäller i Sverige. Vi överöses inte med uppmaningar om att köpa guld från diverse mer eller mindre skumma aktörer. Däremot överöses vi med reklam, inklusive på radio, för att sälja vårt skräpguld..."

http://cornucopia.cornubot.se/

Förra veckan tog jag mig friheten att gå ut i kylan på Stockholms gator och torg för att utforska vad svensken tycker om guld som investeringsform. Mer konkret undersökte jag bland annat om det var medvetna om att de kan köpa guld som sparform, vad de tycker är viktigt när de investerar samt vad anledningen är till att de inte köpt guld som investeringsform.

Jag fick fram en hel del intressanta svar och det visar sig att 76% av de tillfrågade är medvetna om guld som en alternativ sparform, men att 50% av dessa saknar kunskap guld, hur de ska gå tillväga och varför.

91% av de som kom från finanssektorn, dvs bankmän är också medvetna om guld som investeringsform men 38% av dessa saknar kunskap om hur man faktiskt köper fysiskt investeringsguld.

...

Hälsningar
"GuldAnna"

http://www.tavex.se/

"Bästa priserna på guld och valuta i stan, det är guld värt!"

Disclaimer

This blog entry contains information on both the gold market and Tavex AB. The main idea is to both entertain and give you a broader perspective on what's happening in the gold market so that you yourselves can reflect on its significance and act more consciously. The information in this forum should not be intrepeted as investment advice.

3 kommentarer:

Dan sa...

- Ja, Cornucopia har rätt.
Guldets utbrott i dollar beror till stor del på svagheten i dollarn.
Å andra sidan så är det väl knappast förvånande att guld och silver gör ett utbrott just när valutan som deras värde mäts i är extra svag?

Silver är för övrigt stigande inte bara i dollar utan även i kronor och euros, så silvret berättar i nuläget en annan historia än guld.

Tittar vi sedan på t.ex. XAU-indexet så ligger det i skrivande stund på 204,02 dollar, vilket fortfarande är 2,52 dollar ifrån toppen i mars 2008.
Guldbolagsaktierna som utgör XAU har alltså än så länge inte verifierat utbrottet i ädelmetallerna.
Nu verkar dock utbrottet i aktierna kunna vara nära förestående.

Bill Haines grundaren av CMI (http://www.cmi-gold-silver.com/) sa följande i en interju från i lördags:
"In the dealer market we se continued selling as the price continue to go higher for both gold and silver"

Vad detta innebär är alltså att trots prisrekorden i dollar så är den fysiska amerikanska marknaden fortfarande negativt inställd till ädelmetallerna på kort sikt!
Därmed finns alltså stort utrymme för ytterligare uppgångar i närtid ända tills pessimismen övergår i tillfällig överoptimism...

När det gäller Annas utflykt på stan så påminner det mig om David Morgans "Krugerrand experiment" från Juni 2006.
http://www.silver-investor.com/video/krugerrand_6-06/

Tavex sa...

Hej Dan!

Haha..ja jag känner igen mig! Det var ungeför precis så. Enda skillnaden var att jag inte hade kamera, en dollarsedel och så var det några grader kallare. ;) Men riktigt kul var det, alla var så vänligt inställda till att ställa upp och svara. Förvånad dock över den höga medvetenheten, men att endast 1 % av de tillfrågade handlar investringsguld idag.

Dan sa...

Medvetenheten kring ett stigande guldpris finns, men inte förståelsen för det.

Fysisk metall är eller upplevs omständligt i förhållande till kontokort och banktransaktioner via internetbanken.

Allmänheten kommer inte på allvar köpa guld och silver förrän vi får en hyfsat kännbar inflation.

Men framförallt så är alltför få medvetna om följande regel:

"De enda pengar som någonsin har existerat är guld och silver"