tisdag 31 augusti 2010

HQ Bank likviderar

HQ Bank försattes den 30 augusti i likvidation vid Stockholms Tingsrätt. Dagens Industri citerar HQ banks juridiska ombud att "Bankens värdepappers transaktioner uppgick för den sista affärsdagen den 27 augusti 2010 till cirka 16 000 transaktioner till en likvid om cirka 5,1 miljard kronor mot 270 parter. Motsvarande kommer med största sannolikhet att gälla transaktioner i utländska värdepapper, som för sista affärsdagen uppgick till cirka 18 000 transaktioner mot 320 parter.”


Cornucopia, en erkänd bloggare i finansvärlden tar upp hanteringen av privatekonomisk motpartsrisk att ”även om HQ Bank inte alls var den sortens bank, utan främst ägnade sig åt att förvalta förmögna kunders kapital, så sätter den statligt orsakade kraschen för HQ Bank fingret på motpartsrisken vi alla har i våra bankaffärer. Man kan aldrig eliminera motpartsrisken, bara reducera den genom att sprida ut risken på flera aktörer. Banksystemet bygger på att vi litar på att banker inte helt plötsligt skall likvideras av Finansinspektionen.” ”Vad vi nu sett är att Finansinspektionen inte drar sig för att stoppa en bank om de har lust, och det även mitt i en lönehelg.” Cornucopia säger vidare att ”nu sitter folk med extra mycket pengar på sina konton, och en del hade tänkt betala sina räkningar med den nyss inkomna lönen, som i en del fall kom den 27:e, dvs. i fredags. Om HQ Bank nu hade varit en vanlig privatekonomibank så hade rent formellt inga räkningar betalats förrän i går måndag, så alla de som hade fått sin lön den 27:e (bl. a många landstings- och kommunanställda) hade fått se sin lön frysa fast hos banken, och inte kunnat betala sina räkningar, inte kunna fylla på matkontot hos ICA/Coop/Hemköp etc.” Han spekulerar vidare ”kanske fanns det även på riktigt privatpersoner som körde hela sin ekonomi via HQ Bank, vad vet jag? Men det är i allafall ett bra tankeexperiment.”


Både kunder och personal har drabbats. Dagens Industri skriver att personalen drabbas då tvångslikvidationen av HQ Bank slår stenhårt mot de 200 anställda. Yngre medarbetare som ska ha tagit stora lån på konvertiblerna står nu utan jobb och med miljonskulder utan säkerhet. De anställda köpte konvertibler så sent som förra året. Dåvarande vd:n Mikael König och den tidigare tradingchefen Fredrik Crafoord minskade däremot sin riskexponering i god tid. De tillhörde enligt årsredovisningen dem i ledningsgruppen med färre personalkonvertibler i fjol än de andra. Enligt en intervju av TT med Erik Amcoff i Dagens Industri så var svaret på frågan om banken skulle gå omkull att "exakt vad som skulle bli konsekvensen, det vill inte jag spekulera i. Men det är en sådan orolig situation, och därför har likvidatorn bestämt att banken ska vara stängd tills en lösning kan presenteras." Detta gör att kunder blir oroliga och har svårt att bli kopplade till sina aktiemäklare för att kunna få raka besked. En av HQ banks kunder som DN.se talat med berättar att han avvisades direkt i växeln.


Det finns många anledningar till att investera i guld, och det finns många olika sätt att göra det på. En anledning är för att dämpa effekterna av en kollaps av det finansiella systemet, kort- eller långvarig.


Ring oss gärna på 08-678 20 30 eller kom förbi på Smålandsgatan 9 vid Norrmalmstorg för konsultation!

Hälsningar
"GuldAnna"

http://www.tavex.se/

"Bästa priserna på guld och valuta i stan, det är guld värt!"

Disclaimer

This blog entry contains information on both the gold market and Tavex AB. The main idea is to both entertain and give you a broader perspective on what's happening in the gold market so that you yourselves can reflect on its significance and act more consciously. The information in this forum should not be intrepeted as investment advice.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket intressant artikel. Belyser många viktiga aspekter man måste beakta gällande sin privatekonomi.

Bra skrivet!