måndag 25 januari 2010

Guld förfalskningar? Relax (för tillfället)

Guldförsäljning fortsätter att expandera och många börjar fundera över sitt första guldköp.

Men...

Hur kan vi veta med säkerhet att det som vi köper är äkta guld?

Doug Horning från Casey Research ger den bästa beskrivningen hittills om det som har hänt, det som kan hända och det som du kan göra när det gäller att köpa ditt eget äkta investeringsguld.

Läs gärna "Dude, is that gold bar for real?" .

Enligt hans forskning kan vi för tillfället andas ut eftersom hittills har marknaden för oss som köper mynt och mindre guldtackor inte blivit påverkade så pass mycket.

Har du köpt ditt guld ännu?

Mvh,

Kurt

OBS: Den här bloggposten innehåller information om både guldmarknaden och TavexAB.

Huvudtanken är att både underhålla samt ge Er ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden så att Ni själv kan reflektera över dess betydelse och agera mer medvetet.

Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd.

6 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/7085504/Davos-2010-George-Soros-warns-gold-is-now-the-ultimate-bubble.html

Kurt,
Synpunkter på bifogad länk? George Soros är ju ingen lättviktare direkt och han har haft rätt förut.

Tavex sa...

Tack Anonym!
Intressant länk pga två anledningar. 1) I intervjun säger Soros ingenting om guldet överhuvudtaget! Att artikeln heter "Soros warns gold is now the ultimate bubble" är då missledande. 2) Kommentarerna som finns efter artikeln i "The Telegraph" visar lågt förtroende för den (kanske f.d.) finanskungens påstående. "

Några funderingar: Vems agenda är herr Soros ute efter att sälja? Är ”Kung George” "short" på guld just nu? kan man undra...

Självklart kan guldpriset fortsätta ner ett tag till. Men åter igen, ju längre våra kära "elite" beslutsfattare (som Soros tillhör nu) lånar och trycker ut ännu mer papperslöften i form av pengar, obligationer, derivater, osv. desto mer är det viktigt att vi hänger med och också har något av substans i våra bakfickor. Mvh, Kurt

Anonym sa...

Kurt,
Tack för synpunkterna.
Håller med om din slutsats att det är full fart mot stupet och att det gäller ha substans.

Intressant dock med dessa varningar för obalanser och bubblor, nu senast den sk Dr Doom Nouriel Roubini om Euron, men samma Doom har även kallat guldet för en bubbla.

Personligen tror jag mycket väl att guldet kan tryckas ned tillsammans med övriga råvaror när ekonomin kärvar, men när sedan valutorna (Dollar, Pund, Euro) på allvar skakar så har guldet en särställning.

Och eftersom jag inte spekulerar i guld, utan vill se det som en stabil bas och pensionsförsäkring, så är lite fluktuation ingenting att bry sig om. Fast motsatsen kan ju bli intressant, dvs om guldet i något skede skulle "tokrusa", borde man sälja av lite då kanske?

Anonym sa...

Okej, jag är inte samma anonym som den som har skrivit tidigare. Apropå finansiella bubblor så har de alla det gemensamt de av att de blåses upp med lånade pengar. Hur många svenskar har lånat en eller flera miljoner för att köpa guldtackor? Finns det ens en enda? Och hur många har lånat en eller flera miljoner för att köpa ett hus eller en lägenhet? Åtskilliga hundra tusen personer. Så vilken är då Bubblan - guldmarknaden eller fastighetsmarknaden? Jag vill rekommendera Börje Lindströms artikel i ämnet: http://www.borjelindstrom.se/ladan/varldsspekulationen/megabubblan.html

Anonym sa...

Anonym,
Börje Lindströms länk som du bifogade är inte läsbar.

Anonym sa...

Det beror väl på att adressen var för lång för att få plats. Slutet (som inte fick plats) på adressen är i alla fall
/varldsspekulationen/megabubblan.html

Klickbar länk till artikeln.