onsdag 18 februari 2009

Gulds värde i kristider

Nu är det gyllene tider i guldbranschen igen.
Efterfrågan av guld har gått upp som en raket de senaste dagarna hos Tavex!

Lord William Rees-Mogg skriver i sin artikel "In times of crisis, never forget the value of gold" i Londons "The Times" att guld är bra att äga i såna tider som vi lever genom just nu.

Det gyllene nyheter nådde även Dagens Industri idag med artikeln: "Guldpriset rusar - kronan rasar".

Det ser inte ut som någonting har löst sig ännu när det gäller finanskrisen.
Betyder det att risken är större att guldpriset förtsätter uppåt eller nedåt?

Spännande tider!

Mvh,

Kurt

Obamaeffekten ser bra ut för guld! Förankra din investeringsportfölj i en hörnsten av guldmynt och tackor hos oss på Tavex AB

OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB. Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd

fredag 13 februari 2009

Enligt Mish är en stor kredithändelse på väg!

Här finns lite helgläsning.

Enligt Mike Shedlock en duktig bloggare från USA kommer vi snart ha en stor kredithändelse. Och påstår han kommer det bli bra för guld!

Också, enlight den gyllene farbror av Dow Theory Letters, Richard Russell oavsett om det är från girighet eller rädsla har vi nyligen haft en genombrott i guldpriset i USD också!

Ha en gyllene helg!

Kurt

En gyllene start på 2009 Förankra din investeringsportfölj i en hörnsten av guldmynt och tackor hos oss på Tavex AB

OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB. Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd

måndag 9 februari 2009

Vad håller vi på med?

Två nya inlägg som visar USAs fortsatt vansinnighet i att låna och trycka upp ännu mer pengar. Problemmet med att det finns så mycket utlånade och tryckta pengar finns redan.

Första inlägget kommer från Peter Schiff med sin senaste intervju: ”Unmitigated Disaster”.

Den andra visar att det faktiskt finns yngre människor som gräver bakom kulliserna och begripper det som pågår. Nafaul Sanaullah skriver om Guldets framtid i sin artiker som förstås kallas ”The future of Gold”.

Artikeln handlar mest om hur denne bedömer att situationen kommer påverka guldpriset. Den var så pass bra att den är publicerades på den väldigt uppskattade Mises Institutes webbsida.

Frågan är hur mycket annorlunda är det som händer i USA är mot det som händer i Europas och Nordens maktkorridorer just nu?

Ha en gyllene dag!

Kurt

En gyllene start på 2009 Förankra din investeringsportfölj i en hörnsten av guldmynt och tackor hos oss på Tavex AB

OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB. Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd

torsdag 5 februari 2009

Guldmarknaden i Sverige och Finland

Följande är en konversation mellan Kurt Larsson, försäljningsdirektör på Tavex AB och Paavo Pauklin, som är affärsutvecklingschef för det finska systerbolaget, Tavex OY Finland om den nuvarande finansiella situationen och investeringsguld i sina länder.

Kurt: Jag har en känsla av att våra kunder nu är ganska nöjda eftersom guldpriset formligen rusat uppåt. Jag tror att de har köpt det grundinnehav de behöver för att säkra sitt kapital, och att allt det guld som dessa nu köper är för att de – precis som vi – ser att det fortfarande finns en stor uppgångspotential på guldpriset.

Jag tror att de regelbundna kunderna nu köper för att öka sitt kapital, inte för att skydda detta. Samtidigt så känns det som vi har en hel del att göra, resten av befolkningen, säg 97 procent av denna, som ännu inte fått upp ögonen för guld och varför de skall köpa denna metall. Vad tror Du Paavo, hur är det i Finland?

Paavo: Min förhoppning är att den process vi varit del av under de senaste två åren har varit ett gradvis uppvaknande. Kanske är det så att de riktiga entusiasterna redan har köpt sitt guld men det finns fortfarande mycket folk som har gott om kontanta medel. I Finland märker vi att dessa håller på att komma till insikt om guldets fördelar.

Kurt: Jag håller med!! Frågan är bara hur vi kan få dem att nå denna insikt med den begränsade marknadsföringsbudget vi har att arbeta med.

Paavo: Tretonsguldsfrågan är…. Vad är det som kommer att få dem att komma till insikt?

Kurt: Det svenska pensionssystemet håller på att börja fallera. Det finns en hel del press på detta just nu, och i Sverige är pensionerna att betrakta som heliga. Frågan är bara hur pass ”heliga” de är? Är detta tillräckligt skrämmande för att genomsnittssvensken skall bli tillräckligt upprörd för att agera?

Paavo: Min huvudfråga är emellertid – är problemet att de inte känner till att guld är ett utmärkt sätt att bevara sitt capital på eller är det stora problemet att folk inte är tillräckligt rädda ännu?

Kurt: Det där är en mycket bra fråga. Här i Sverige märker jag detta varje dag då jag talar med kunder. Är det samma sak i Finland, är det rädslan för default i de finansiella systemen det som får folk att köpa guld även hos Er?

Paavo: Rädsla och besvikelse över “systemet”. Det stora problemet är att många av de större investerarna i Finland tenderar att räkna för mycket. Under det gånga året har de räknat och räknat om igen. Under tiden har de förlorat i alla fall 30 till 40 procent av sitt kapital medan vi ser hur guldet har stigit med lika mycket. Ibland undrar jag vad som krävs för att de skall komma till insikt.

Kurt: Hur är det med personer mellan 30 och 50, de som varit yrkesarbetande hela sitt liv och som ännu är för unga för att gå i pension? De förlorade ju mycket av sitt kapital under september och oktober förra året, och det känns som det kommer ta ett bra tag innan de fått tillbaka detta, och ännu längre innan de fått tillbaka det justerat för penningvärdesförsämringen. Hur når vi dem?

Paavo: Om de har förlorat sina pengar så är de kanske inte några potentiella kunder i alla fall. Allvarligt talat, om de forfarande har pengar kvar så bör de kanske fundera på “Om detta inte är slutet, så blir det kanske ännu värre framöver”. Våra politiska och finansiella ledare fortsätter att kasta andra människors pengar i svarta hål, det ser vi senast i dagarna i samband med att regeringen går ut och lovar stöd till banker. Det märkliga är att de trycker en hel del nya pengar och lånar resten för att sedan låna dem vidare till företag som så uppenbart inte klarat av att hantera sina egna pengar. Det låter som business as usual, eller egentligen värre än så, eftersom det knappast för oss framåt utan vi får det sämre som en följd av denna situation.

Kurt: Så, hur får vi dem att lyssna? De flesta jag talat med, inklusive mina egna släktingar, vill vänta med att sälja sina aktier till dess att de är uppe på samma kurs som de köpte den för. (till exempel: hur pass många som köpte Ericsson år 2000, som fortfarande väntar på att den skall upp till justerade 860 SEK? Den siffran är inte inflationsjusterad) Vad händer om de inte ändrar sitt beteende innan dess att inflationen gör detta handlingsförfarande värdelöst eller det att de blir för gamla för att kunna njuta av frukterna av ett långt livs arbete?

Jag ser mer och mer på vårt arbete som vi på Tavex gör som en bro där vi hjälper folk med att förstå hur deras kapital och livsstil hotas av den pågående finansiella situationen. Det enda sättet att få det att fungerar är att sprida guld till dessa personer så att det åter börjar cirkulera igen. Detta är ett steg tillbaka till den roll guldet spelade då vår civilisation grundlades. Kom ihåg att det är först under de senaste tre fyra generationerna som vi började räkna på hur pass mycket guld vi kunde köpa för våra papperspengar!

Det är ändå den lätta delen, det svåra, den viktigare uppgiften är att nå alla de som ännu inte har nått insikten om att vi nu står inför ett paradigmskifte, att vi måste gå i från spendera till att spara. Att gå från städig tillväxt till en period av försvar och finansiell överlevnad är inte lätt, särskilt inte när det påverkar Din identitet, den Du har blivit, fel. De sägs att det inte går att bota en alkoholist innan denne inser att denne är en alkoholist, och mina erfarenheter säger mig att vi står inför samma problem med dem som lever över sina tillgångar, de som tvingas låna för att kunna fortsätta finansiera sin konsumtion.

Paavo: Det verkar som om folk lever på hoppet, som de sätter en alltför stor tilltro till detta under dåliga tider. De verkar vilja spela och ta alltför stora risker, och vågar inte ens medge detta för sig själva. De fortsätter med det som brukade generera pengar åt dem förut utan att inse att förutsättningarna har ändrats.

Kurt: Vi människor är vanedjur Paavo, ”den sista striden” och allt det där. Du nämner hopp, vet Du att en av de största byggnaderna i Stockholms förorter är Tipstjänsts huvudkontor i Sundbyberg. Den byggdes av vinster som skapats av andra människors hopp. Det bekräftar verkligen det som Du säger.

Paavo: Du har rätt Kurt, hoppet är det sista som överger människan, på gott och ont. I dagens finansiella klimat så tror jag att det ställer till det för de flesta människor. Ekonomi är inte en stege som leder till stjärnorna, det är en berg- och dalbana. 15 års tillväxt, 1½ års nedgång och sedan ytterligare 20 års tillväxt? Jag tror inte på det, jag säger att det är omöjligt.

Det verkar som de flesta tror att det är igen dags att ge sig in och köpa nu, att det håller på att vända och att de därför skall kunna pricka in botten exakt. Detta utan att förstå att de behöver utbildning för detta, att de flesta av oss saknar den erfarenhet som krävs för detta. Alla vill vara smarta och göra det stora klippet. Fast det som allt mer stör deras förhoppningar är dagens ekonomiska realitet.

Som Du skrev härom veckan, tillväxt har sin tid, och det finns en tid för att bevara och skydda. Visst, de stora professionella aktörerna kan tjäna stora pengar nästan hela tiden, men de flesta av oss är inte proffs. De flesta av oss är sådana att vi vill kunna känna oss trygga och sova gott på nätterna.

Kurt: Och… hur pass gott sover dessa spekulanter om nätterna i dag?


Om Du är intresserad av mer information om guld som en alternativ men värdebeständig investering, eller har några idéer om hur vi kan nå flera människor med vårt gyllene meddelande, kontakta då oss på tavex@tavex.se, besök vår hemsida http://www.tavex.se/ eller ring oss på 08-678 20 30 för att boka en personlig konsultation. Paavo Paulkin nås på e-mail paavo@tavex.fi eller på telefon +358 968 149 149

Disclaimer: Denna bloggpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB. Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd.

tisdag 3 februari 2009

Oxens År och God fortsättning!


Kinesiskt nyår leder till all-time-high på guldpriset
I förra veckan noterade vi att guldpriset, mätt i svenska kronor,
noterade sitt högsta pris någonsin, 244 SEK per gram. En av orsakerna
till detta är det kinesiska nyåret, men självklart finns det en hel del
andra underliggande faktorer, bland annat de makrohändelser vi väljer att
skriva om på denna blogg.

'
Det kinesiska nyåret, Chung Fat Choy, är kinesernas allra viktigaste och
största helg. Den infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet,
vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari - 19 februari.
Variationen beror på att den kinesiska kalenderns månader inte är lika
långa som i vår gregorianska kalender.

Råttans år, som enligt den kinesiska kalendern avslutades den 25 januari
har nu ersatts av Oxens (eller Buffelns år). För oss som är intresserade
av guld har detta en speciell betydelse, eftersom det australiensiska
myntverket, Perth Mint, har gett it en särskild serie, Lunar-serien där
motiven på guldmynten är hämtade från den kinesiska kalendern.
I veckan som kommer kan Tavex erbjuda sina kunder dessa mynt samt de populära China Panda mynt också under en begränsad period, de brukar vara populära. Du beställer dem från E-handelsbutiken, eller genom ett personligt besök på Smålandsgatan 9 i Stockholm.

OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB. Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd