fredag 30 september 2011

Varför ar guldet gått ned?

Jag måste medge att jag blev tagen på sängen av senaste veckans skarpa fall i guldpriset. Att korrektioner förekommer och att de ofta är svårförklariga är ingen nyhet men att det, tillfälligt, skulle bryta under 1600 USD/oz förbryllade mig.

Enkla förklaringar som att guldets dagar är räknade tilltalar självfallet inte mig då de oftast enbart tar sin utgångspunkt i teknisk analys.
Vad är då anledingen till detta? Forskar man ytligt kan man finna följande information:
- Operation twist medförde att det blev ett hack i kurvan med fallande realräntorna. Detta är ju rimligt samtidigt som det bäddar för än mer uppgångar i guldpriset eftersom han skjutit över problemen på politikerna. Mer om detta finner du här.
- Raset spädes på av optionslösendag i i fredags.
- Marginalkraven på Comex höjdes medans marknaden var stängd.
Det känns rimligt att dessa variabler har samvarierat och tillsamans med marknadens volatilitet bidragit till nedgången. Det är ingen hemlighet att guld har gått upp mycket senaste tiden och att investerarna, som har köpt guld för lånade pengar, är nervösa vid stora marknadssvängningar.
Vad tror du?

torsdag 8 september 2011

Ett gott ändamål helgar alla valutakrig?

I svåra tider så flyr investerare i regel till stabila och likvida investeringar. Historiskt sett har US-dollar varit ett attraktivt alternativ när finansmarknaderna gungar likväl som Scweizerfrancen. Självfallet även guld men då banker och analytiker har en tendens att värdera denna metall som en råvara, istället för universellt betalningsmedel vilket det ju egentligen är, så har även denna hanterats styvmoderligt vid recessionshot.

Hur ser det ut nu? Hur agerar en väl informerad och rationell investerare på dagens marknad? USD har ju i teorin en skräpstatus vilket ju snarare gör den till en särskild riskfylld tillgång. Så snart den grå massan blir medveten om detta så finns det rimligtvis ingen ände för hur ointressant den kan bli, särskilt med tanke på att Federal Reserve helt saknar räntevapnet för att stärka dollarn.
Schweizerfrancen då? Ja, den hade ju en hög status fram till för några dagar sedan då den Schweiziska centralbanken fann inflationen på en oroväckande låg nivå (ja, ni läser rätt) och helt enkelt införde ett tak för vad valutan kan vara värd. Det kan ju låta som ett strategiskt korrekt beslut om man står utanför och tittar in i landet men betänk att centralbanken medvetet och på en kvart gjorde sin befolkning knappt 9 % fattigare.
Jaha, där rök Schweizerfrancen som attraktiv tillflyktsort med andra ord. Inte nog med det så rök nog även förtorendet för valutor över lag eftersom om Schweiz kan göra så här, ja, vem kan man då lita på (Schweiz har förvisso gjort detta förut men 1978 kvalificeras inte som modern tid för mig)? Euron? Upplösning nära förestående. Japansk yen? Stärks förvisso men varför satsa på en valuta vars land inte visat nämnvärd tillväxt på ett par decennier. Kinesisk yuan? Ja, det är ju säkert intressant men betänk att tillväxten i stort sett kommer från en sårbar kommandoekonomi med statligt kommenderad monetär expansion och en fastighetsmarknad som passerat allt vad bubbla traditionellt innebär.
Fokus tycks då ha skiftats till de skandinaviska valutorna som ju fortfarande har stått pall i stormen. Norska centralbanken var dock snabbt ute och meddelade att deras vauta skall man inte investera i om man vill behålla sina pengar. Svenska kronan går ju mot strömmen och stärks gentemot övriga viktiga valutor vilket ju kan anses vara rätt otippat med tanke på Svenska kronans historia som slagpåse vid orostider. Rimligt är att förmoda att investerarna vänder sig till det minst dåliga av de olika alternativen just nu och finner kronan som relativt okontroversiell. Sverige är ju däremot och som bekant ett exportberoende land och med en förhållandevis liten ekonomi. Så när det verkligen börjar att skaka så spelar det ingen större roll huruvida vi är världsmästare i statsfinanser eller inte, Svenska kronan kommer att ta stryk och Riksbanken har tidigare visat att den inte är rädd för interventioner.
Vad vill jag säga med det här då? Jo, att detta "valutakrig", som medierna väljer att kalla det, är en evig strävan att skaffa sig komparativa fördelar genom att göra sitt folk fattigare. Som investerare leder ju detta till att du som investerare är tvungen att acceptera centralbankers nyckfulla beslut, baserat på godtyckliga politiska preferenser, kan leda till att dina surt förvärade pengar från en dag till en annan skiftar i värde.
Visst vore det smart om det fanns en valuta som inte hade denna risk? En valuta som inte är beroende av politiska beslut eller monetära expansioner och interventioner. En valuta utan motpartsrisk och som våra politiskt tillsatta beslutsfattare inte kan producera i oändlighet. En verklig valuta som inte bara är en bit papper med siffror på och som inte är beroende av någon annans insats. Vet du vad, denna valuta finns och den heter guld! Denna fantastiska ädelmetall har precis de egenskaper som krävs av en valuta vilket har gjort den till ett betalningsmedel under människanshela kända historia. Det är alltså främst av denna anledning som vi ser näst intill ändlösa prisökningar i guld. Prisökningen av guld skall ses som en värdeminskning av pengar ivrigt påhejat om löften om ytterligare monetära exansioner (läs: inflation) och med tillhörande misstro mot staters och beslutfattares förmåga att hantera något så betydelse som världsekonomi.
I skenet av detta; är guld i en bubbla?

måndag 5 september 2011

Vart skall det sluta?

Det är inte mycket som piggar upp nu (förutom guldpriset förstås). En kort genomgång av de svensk ekonomimedia visar hur artikel efter artikel fylls med negativa rapporter.
Ena veckan så är det USA som har värst problem och den andra veckan så är det Europa. Dagens börsras är onekligen rätt symptoatiskt för hur det verkliga tillståndet ser ut i världen.
Zero Hedge sammanfattar väl hur Grekland problem kommer att yttra sig under hösten; Game Over.
Visst, jag är partisk men vem kan i dessa tider förneka guldets verkliga attraktionskraft som värdebevarare?