onsdag 29 juni 2011

Ron Paul for president

Även om jag på en företagsblogg inte skall blanda in politik så kan jag inte just nu låta bli. Om jag hade fått rösta i det Amerikanska presidentvalet så hade jag inte haft något problem att välja vem denna sedel hade tillfallit. Ron Paul har utmärkt sig som en obekväm sanningssägare och en nagel i ögat på det politiska etablisemanget. Nu tycks han även ha fått lite utrymme i Svensk media och även om han i tonen framställs som en knäppgök så vill jag drista mig till att säga att denna rapportering är ett tecken i tiden. Självfallet fastnar jag för hans uppfattning om att införa en ny guldmyntfot. För att få mer koll på hans engagemang så kan jag även rekommendera denna artikel.

onsdag 22 juni 2011

Grekerna tar ut pengar från bankerna - köper guld istället

Idag berättar Financial Times i deras webb-utgåva (endast för abonnenter, även tidigare rapporterat i mindre medium) om att krisen i Grekland driver medborgarna till att ta ut sina pengar från bankerna. Denna situation är ingenting nytt och kallas vid den engelska termen "bank run" (i brist på bättre beskrivande svensk term, läsare får gärna upplysa mig i så fall). Detta är en av bankernas värsta mardömmar eftersom de pengar som medborgarna satt in på bankens konto enbart motsvarar en fraktion av vad bankerna i sin tur har lånat ut. Försvinner kapitalbasen så försvinner även bankernas möjlighet att leva upp till kapitaltäckningsreglerna occh banken går i konkurs och tar med sig ala pengar i fallet. I värsta fall är bollen i rullning nu vilket kan eskalera krisen och då bankväsendet i Grekland domineras av Tyska och Franska aktörer så är detta inte att anse som ett isolerat nationellt problem.

Vad gör då grekerna med sina kontanter? Svaret borde te sig självklart för de inbitna pessimister som följer denna blogg. FT.com rapporterar vidare i samma artikel: "Sales of gold coins have soared as savers seek a safer and fungible source of value."

Med risk för att låta tjatig så måste jag påpeka att det är i dessa fall guld visar sin största styrka. Guldet agerar inte bara som inflationsskydd utan även som en trygg hamn under krisartade situationer. Guld kan inte göra default, guld har ingen tredje-parts risk och det finns ingen som på laglig väg kan ta ditt guld ifrån dig.

fredag 17 juni 2011

Guldpriset stiger för svenskarna

Som jag ett flertal tidigare tillfällen har påpekat så har det senaste året var särsilt gynnsamt för svenskar att investera i guld. Detta på grund av den högt värderade svenska kronan som har bidragit till att svensken har fått mer guld för sina pengar än vad t ex Euro-ländernas invånare har fått. Vår valuta har trivts i en lagom "krisig" omvärld där stater har haft likviditetsproblem men investerare haft flis att investera med. Nu när vi tycks stå vid foten av en (ytterligare) finanskris så ser vi dock att kronan tappar i värde i takt med att den släpps av de stora investerarna. Anledningen till det är inte direkt rationell eftersom det främst har att göra med att Sverige anses vara en liten stat i världen och med denna litenhet kommer även en innbyggd risk. Sverige må vara världsmästare i världsfinanser men när världen skakar räcker det helt enkelt inte.

Medans guldet har gått upp i termer av USD så har stärkningen av SEK lett till att vi knappt märkt senaste årets prisökning. Senaste två veckorna har guldet i termer a SEK dock gått upp ca 3 % samtidigt som rörelsen i USD har varit sidledes.
Jag tror att detta kommer att fortsätta och att detta kommer att påverka svenskens syn på guld närmaste året, precis som det har gjort i vår omvärld.

Tillåt mig även att få föreslå lite helgaktivitet. Först ut har vi vad som närmast kan beskrivas som en crash course i guld investering där James Turk förklarar, utan andpaus och på 14 minuter, varför guldet inte går att negligera:
För den som är intresserad av att förstå mer hur handeln med fysiskt guld går till så föreslår jag denna lärorika text:

http://news.goldseek.com/GoldForecaster/1308013200.php

Trevlig helg!