onsdag 17 februari 2010

Euro Oro

Det var kanske tur att Sverige tackade nej till Euron.

Mycket tyder på att Euron kommer att gå genom sin eget stresstest med de s.k. PIGS (dvs. Portugal, Italien, Grekland och Spanien) som provkaninerna.
Det ser ut som den medelhavska vanan att ta hand om saker ”mañana” inte fungerar så väl när det gäller en monetär union med mer strikta länder som t.ex. Tyskland, Holland och Belgien.

Euron har rasat mot dollarn sedan Greklands situation tydliggjorts. Inte bara det förutom Spanien, Italien, Portugal och eventuellt Storbritannien står nu i kö, enligt experterna, med för höga skulder jamfört med sina tillgångar och sina intäkter. Det kommer att vara intressant att se hur situationen lösas och om Euron kommer att hålla. Under tiden har guldpriset i Euro nått en till ”All time high” på €818.00.

Några intressanta artiklar om Euro oro:

Först The Economist skriver om “The Sick Men of Europe”.

Sedan i artikeln “The € is falling against the $, should gold [and silver] fall too, or rise with the $?”frågar Julian Phillips samma sak.

Enligt den legendariska guldhandlaren Jim Sinclair och hans kollega ”Trader Dan” Norcini källan till Eurons prisfall och Guldets prisökning är bara rädsla. Om detta kan ni läsa i deras bloggtillägg från den 16:e februari
Gold Hits New All Time High In Euro Terms”.

Till slut har vi ”Gold in Euros is about to go parabolic” skriven av Jordan Roy-Byrne.

“Paper money eventually returns to its intrinsic value - zero.” – Voltaire .

Det känns mer och mer troligt att Voltaire (1694–1778)har fortfarande rätt med sitt påstående.
Är det möjligt att Euros, Dollars, Yen, Rublar osv. kommer så småningom att bli värdelösa eftersom det är för frestande för de flesta makthavarna att lova för mycket?
Då blir det mer nödvändigt att framställa, digitalisera och låna ut ännu mer ”fiat” pengar och försäkra att Voltaires påstående blir sant.

Under tiden är det nog bra att ha lite fysiskt guld i bakfikan eftersom guld har en 5000 år gammalt beprövad ”tendens” att hålla sitt värde speciellt i oroliga tider.

Mvh,

Kurt

OBS: Den här bloggposten innehåller information om både guldmarknaden och TavexAB.

Huvudtanken är att både underhålla samt ge Er ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden så att Ni själv kan reflektera över dess betydelse och agera mer medvetet.

Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd.

torsdag 4 februari 2010

Tavex AB gör en guldkonsultation för programmet "Plånboken", Radio P1,

Grattis och ett stort glittrande tack till Jon Jordås och P1 Radioprogrammet ”Plånboken”.

Jon visade sin finansiella klokhet genom att träffa oss på Tavex AB, Smålandsgatan 9, Stockholm för en konsultation om investeringsguld.

Konsultationen och resultatet av vårt gyllene samtal får man lyssna nästa vecka i Sveriges Radio P1 program ”Plånboken” under de följande sändningstiderna:

onsdag kl 10.03 med repriser torsdag kl 00.03 och söndag kl 14.03.

Programmets hemsida finns på:
http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=2778.

Man får så småningom klicka på länken ”podcasts” upp på höger sida av deras hemsida för att ladda ner inspelningen till sin dator eller sin mobiltelefon.

Mvh,

Kurt

onsdag 3 februari 2010

När hopp omvandlas till rädsla

Ty Andros är en av dem få som skriver så förståeligt på engelska när det gäller "den andra ekonomiska verkligheten". I hans senaste artikel "When Hope Turns to Fear, Part II" målar han upp en bild om framtiden som nästan är i motsats till den som vi läser och hör dagligen från vanliga nyhetskällor.

Åter igen är det bäst att vi får vår information från många olika källor, reflekterar lite och sedan bestämmer vårt agerande själva.

Trevlig läsning!

Kurt
PS. Om en vecka kommer Jon Jordås, programledare för P1s radioprogram "Plånboken", prata med mig om ett glittrande ämne. Kan ni gissa?

Mer sändningsdetaljer kommer snart.

OBS: Den här bloggposten innehåller information om både guldmarknaden och TavexAB.

Huvudtanken är att både underhålla samt ge Er ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden så att Ni själv kan reflektera över dess betydelse och agera mer medvetet.

Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd.