fredag 17 juli 2009

Vi söker en arbetskamrat!

Om du är intresserad av att arbeta med oss hos Tavex här i Stockholm klicka gärna här och läs mer. Tack! Tavex Team

tisdag 14 juli 2009

Speciell Räntarapport

Hoten från den globala uppvärmningen kan knappast ha undgått någon. Vi har alla sett hur isarna smälter och hur vintrarna blir allt mildare. Även om många svenskar ser detta som positivt att vintrarna blir allt mildare är vi nog alla överens om att vi måste ta vårt ansvar och förändra vårt sätt att leva för att förhindra en ekologisk katastrof i framtiden. Borde det då inte vara samma sak med vår ekonomi?

Här i Tavex ”gyllene bunker” på Smålandsgatan verkar det som om alla firar det faktum att räntesänkningen ännu inte satt sig och att effekterna av denna ännu inte syns. Sverige som länge varit ett av världens ledande teknologiska länder är nu först med att introducera negativa räntor på marknaden.

I och med Riksbankens beslut om att sänka reporäntan till 0,25 procent i förra veckan så har Sveriges Riksbank, som den första riksbanken, blivit först med att erbjuda en negativ ränta på inlånade medel. Nedanstående siffror kommer från Riksbanken och finns på: http://www.riksbank.se/:

Riksbank key interest rates
SIMPLE RESULT: 07/01/2009- 07/10/2009
Riksbank key interest rates
Som Bullion Vault´s Adrian Ash uttrycker det:

”Först, precis som en högpresterande bil från SAAB, så rör sig Riksbanken som en smidig och obeveklig maskin. Denna felfria maskin sätter inlåningsräntan exakt 0,50 procentenheter under den som Riksbanken använder då de lånar ut pengar till bankerna för lån med statsobligationer som säkerhet. Detta kallas ofta för reporäntan. Denna ränta är i sin tur exakt 0,50 procentenheter under Riksbankens utlåningsränta. Så, i och med att Riksbanken nu har satt utlåningsräntan till 0,75 procentenheter innebär detta att reporäntan nu ligger på 0,25 procentenheter vilket i sin tur gör att inlåningsräntan blir negativ – minus 0,25 procentenheter.

För det andra befinner sig den svenska ekonomin i en salig röra, prognoserna är att tillväxten kommer att bli kraftigt negativ under året. Det talas om siffror som minus fem procentenheter, något som inte synts på decennier. Detta innebär dessutom deflation då löner, huspriser och detaljhandelns försäljningssiffror kvarstår på samma nivå.”

De svenska beslutsfattarna tror att de kan frusta och pusta bort depressionens mörka moln. Som Axier.se förklarar mer detaljerat nedan så bör man ställa sig frågan hur pass länge som rationella affärsmän kommer att låna ut pengar med förlust. Artikeln finns med i detta utskick, men Du kan också läsa den direkt hos Axier.se

Det är alltså inte så pass konstigt att vi på Tavex har sålt Euros och dollar i en sällan skådad hastighet de senaste dagarna. Precis som många analytiker redan kommenterat så är det omöjligt för världens FIAT-valuta regimer att behålla värdet på papperspengarna över tiden (En riktigt bra och enkelt läst Engelsk förklaring av processen skrivt av Elliot Waves Robert Prechter kan hittas här. För eller senare tappar de alla sitt värde, vissa tappar det snabbare än andra. Just nu verkar det som om Sverige och den svenska kronan ser ut att vinna nedskrivnngsracet. Gratulerar Riksbanken!!

För de av Er som inte är på väg till sommarens oändliga realisationer och utförsäljningar har jag ett par frågor:

  • Är det inte galet att låna pengar för att köpa saker nu när det blir billigare för var dag som går, så kallad deflation?

  • När alla verkar kommit till insikt om att det är bättre att spara, att ha en slant på kistbotten, varför försöker då våra långivare förmå oss att leva över våra tillgångar med lånade medel?

  • Varför uppmanar de oss inte att spara?

  • Kommer inte värdet på den svenska kronan sänker ytterligare om vi fortsätter samma beteende som orsakade kriset?

Kan det vara så att vårt nuvarande system är så pass beroende av lån att banksystemet kommer att implodera eller kollapsa om ingen längre lånar ut pengar?

Vore det inte bättre för den ”fria marknaden” om vi rensade ut alla dessa dåliga lån, låt ekonomin nå botten och låt marknaden bestämmer ”rätt” räntenivån?

Väl där kan vi bygga en ny grund, och skapa något stabilt om än kanske med en mindre ekonomisk bas, men mycket tryggare.

Tills dess är det inte ganska klokt att köpa lite guld?

Den verkliga kostnaden av 0,25 procents ränta
En summering av Artikeln ”The real cost of 0,25% interest” av The Bullion Vaults Adrian Ash av Erik Forsell av Axier Equities.

Du kan knappast ha missat det faktum att Riksbanken i förra veckan valde att sänka räntan till 0,25 procent för att på detta sätt stimulera bankerna till att låna ut mer pengar och få fart på ekonomin. Redan tidigare har vi sett hur bankerna formligen överst med billigt kapital som de – enligt planen – skulle sprida ut bland sina kunder som ett stimulanspaket. Emellertid, det har visat sig att detta var en plan som fungerade i teorin men inte i praktiken. De stora bankerna har valt att låta kapitalet stanna i deras bankval då dessa varit rädda för att dessa lån skulle komma att visa sig bli så kallade ”nödlidande lån”.

För att ytterligare stimulera bankerna har Riksbanken nu valt en helt annan strategi, att införa en negativ ränta på de överskott som bankerna deponerar. Negativa räntor har vi tidigare bara sett i den japanska ekonomin, och negativa tal var länge något som enligt matematikerna var en omöjlighet. Nu ser vi det i verkligheten på ett sätt som direkt berör oss alla, även om de flesta nog inte tänker djupare på vilka effekter detta har för ekonomin utan endast jublar för att deras bostadslån blivit, för tillfället, billigare.

Så sent som i våras skrev en av Bank of Englands förre direktörer, Greg Mankiw, att det var dags för centralbankerna att låtsas som om noll var inte den ultimata gränsen för hur pass låg räntan kunde bli. Han föreslog till och med en sänkning ned till minus tre procent av FED.s ränta. Problemet är vad händer med ekonomin om räntan blir negativ?


I praktiken skulle detta kunna innebära att jag skulle kunna låna 100 kronor och nästa år bara behöva betala tillbaka 97 kronor, en perfekt affär för mig men knappast för långivaren. Att hitta någon som skulle vilja låna ut pengar till mig med de villkoren är emellertid ett problem, eller kommer att bli över tiden. De som har överskottslikviditet kommer istället för att låna ut dessa pengar att styra kapitalet till andra tillgångsklasser, aktiemarknaden, fastigheter och ädelmetaller, alltså reella värden. Vad jag vill att Du gör är att Du tänker på vilka de långsiktiga effekterna blir av att det saknas lånemöjligheter i det finansiella systemet. Tror Du att detta kommer att gynna den svenska ekonomin eller att det kommer att leda till ytterligare problem?

Erik Forsell

Axier Equities AB

Anmäl Dig här för att erhålla Axiers kostnadsfria nyhetsbrev

Är du eller din organisation intresserad av antigen en formell presentation eller en guidad diskussion av hur dagens låga räntanivån kan påverka Sveriges ekonomi, guldpriset och din finansiella framtid är du välkommen att kontakta oss via 08-678 20 30 eller via tavex@tavex.se .
---

OBS: Den här blogposten innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB.


Huvudtanken är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över dess betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd.

tisdag 7 juli 2009

Hur går det egentligen?

Det finns många av er läsare som tänker lite mer långsiktigt och strategiskt.
Att bidra till dina gyllene reflektioner finns det två nya artiklar.

Första artikeln är från den gode professoren Dr. Antal Fekete från Gold Standard University med sin senaste artikel som heter: "Fiat Money in Death Throes".
Han skriver med sitt genomtänkt och enkelt sätt att vi har nu gått för långt med papper/digitala pengar systemet.

Sedan finns Ty Andros med en till artikel som prata om samma ämnet med några andra gyllene vinklar i sin artikel som heter: "Freedom Fest 2009 Special edition The Crack-up Boom".

Både herrar skriver om att vårt pengar system som är baserat på papper och löften kan inte och vill inte hålla i längden. Kan du gissa på ett gyllene alternativ till ett papper/digital baserat system?

Trevlig läsning!

Kurt

OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB.
Huvudtanken är är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd

onsdag 1 juli 2009

Svenskar tror på börsen igen!?

Enligt DN idag från Nordnet och i en intervju med Alessandro Svensson från J.P. Morgan (i pappersversionen) tror svenskar på aktier och börsen på rekordnivåer... igen.

Det är intressant när det gäller en bakgrund som är, minst sagt, fortfarande osäker. Några intressanta exempel av pågående turbulens finns i USA när det gäller FED Orförandet Ben Bernanke och Cliff Drokes uppfattning av orsaken till Depressionen. Samt i Italien där en historia om 135 miljarder dollar i obligationer ställer flera frågor än kan besvaras, speciellt i Asien där pengarna fortfarande finns!

Är det riktigt klokt att börja satsa allt på papper och digitala investeringar i dagens läge eller kanske köpa (åtminstonde litet av) något med mer substans?

Ditt val.

Kurt
PS Tack Claes för länken!


OBS: Den här blogpost innehåller information om både guldmarknaden och Tavex AB.

Huvudtanken är är att både underhålla samt ge dig ett bredare perspektiv om vad som händer i guldmarknaden för att du själv kan reflektera över sin betydelse och agera lite mer medvetet. Informationen härinne skall inte tolkas som investeringsråd
Trevlig Läsning!